חג המולד ביוון: איפה סנטה קלאוס?

כמו כל הפנטזיות המדומיינות על יוון (שחסרונן העיקרי שהן הרבה פחות מוצלחות והרבה יותר שטחיות מגירסת המציאות), גם הפנטזיה על חג המולד מתבססת על מה שראינו בסרטים וחווינו בערים שונות בעולם. אבל יוון, כמו תמיד, עושה את זה קצת אחרת… ובאופן הרבה יותר מרגש.

יש משהו מהפנט בחג המולד. אולי אלה האורות שמנצנצים על העצים, השירים שממלאים את האוויר, או האווירה הקסומה שמשלבת חורף, משפחתיות, וריחות מתוקים. אבל יוון, כמו תמיד, עושה את זה בדרך שלה. זה לא חג מולד של סרטים אמריקאיים עם שלג על חלונות ראווה, אלא חגיגה שורשית, חמימה, ומסורת שמצליחה להיות שונה ומוכרת בעת ובעונה אחת. אם החלטתם לנסוע ליוון בתקופה הזאת, תשכחו את מה שנדמה לכם שאתם יודעים על חג המולד. הרי כל הכיף הוא לבוא עם לב פתוח לחוויית חג מולד קצת אחרת, נכון? ובכן, בואו נשפוך אור על כמה מהמנהגים, הדמויות והחוויות של חג המולד ביוון.

איפה אתה, סנטה קלאוס?

אנחנו רגילים לדמותו של סנטה, הקשיש השמנמן והחביב בבגדים האדומים, המתגורר אי שם בלפלנד ויוצא מביתו לקראת חג המולד במרכבה רתומה לאיילי הצפון. מה שלא עולה כלל על דעתנו, הוא כי מדובר בכלל בקדוש שנולד כיווני, שלא הכיר איילי צפון וככל הנראה לא ראה מעולם פתית שלג, שלא לדבר על כך שאנחנו לא ממש יודעים איך הוא היה לבוש ואם בכלל, אז המסורת מייחסת לו בגדים ירוקים.

אגיוס ניקולאוס (Saint Nicholas), הקדוש של הימאים, הדייגים והסוחרים, הוא אחד הקדושים החשובים במסורת היוונית, ומה הפלא? היוונים, באופן מסורתי, הם יורדי ים מדופלמים, ומי חשוב יותר מאשר הקדוש המגן עליהם? הוא נולד במאה ה-4 במירה שבאסיה הקטנה (טורקיה של ימינו) והתפרסם בזכות מעשי החסד שלו, בהם הצלת ימאים מסערות ועזרה לעניים. דמותו החביבה, שנוהגת לתת מתנות בסתר, התגלגלה עם השנים לסנטה קלאוס המוכר לנו.

הנצרות התפשטה מאזור הים התיכון לצפון אירופה, ובדרך צפונה שמו של הקדוש הפך להיות סינטרקלאס ולאחר מכן סנטה קלאוס. בהמשך הוא הגיע גם לאמריקה, יחד עם המהגרים האירופאים, ומתישהו במאה ה-20 הוצמדו לו הבגדים האדומים, המרכבה והאיילים, וזה הפך לדימוי השכיח שלו מסיבה אחת פשוטה: מישהו שיחק לנו במוח ושפך ים של כסף כדי שנאמין שכך נראה סנטה, והמישהו הזה היתה חברה קטנה שכולנו מכירים בשם קוקה קולה. למה הם עשו את זה? אגדה אורבנית נפוצה מספרת שזה נועד להגביר את צריכת הקוקה-קולה בחורף ולהפוך אות למשקה שחג המולד אינו שלם בלעדיו. אני מדמיינת את הפרסומאי עומד מול הנהלת החברה ומשכנע אותם: "אנחנו נגרום לאנשים להאמין שחג מולד בלי קוקה קולה זה כמו חג ההודיה בלי ההודו הממולא!".

ביוון מציינים את יומו של הקדוש בתחילת החודש (6/12) ואז כל מי שקוראים לו ניקולאס או בקיצור ניקוס חוגג יחד איתו. אלה מסמלות את הקשר ההיסטורי של יוון לים, ואפשר למצוא אותן מקושטות וזוהרות בכל פינה.

אז למה ביוון כמעט שלא רואים את “סנטה” במתכונתו האמריקאית? ובכן, עבור היוונים, סנטה יותר דומה לאגיוס וסיליס (Saint Basil), והחג שבו מחלקים מתנות הוא לא חג המולד, אלא ערב השנה החדשה (31 בדצמבר). אגיוס ואסיליס זכה לתהילת עולם בזכות מעשיו הטובים והיותו פילנתרופ גדול, ומעשי הצדקה שלו היוו השראה למסורת שבה ילדים מקבלים ממנו מתנות בערב השנה החדשה ולא ביום חג המולד.

דמותו קשורה גם למסורת אפיית הוואסילופיטה, עוגת ראש השנה המיוחדת שעליה כתבתי בפרק על מאכלי החגים המיוחדים.

מתוק לו מתוק לו: מאכלי חג מיוחדים ביוון

ביוון, כמו בכל חג, גם כעת יש מאכלים שבלעדיהם חגי החורף אינם חגים. המאכלים המסורתיים מבוססים על מתכונים שעוברים מדור לדור, כל אחד מוכן להישבע שזה של סבתא שלו הכי טוב וכל ביס מספר סיפור. אז מה טועמים?

מלומקרונה – Melomakarona –  – עוגיות דבש עם אגוזים, רכות ומתוקות. קצת מזכירות את עוגות הדבש שנהוגות אצלנו בראש השנה.

קורביידס – Kourabiedes – עוגיות חמאה ושקדים מצופות בתועפות אבקת סוכר, פריכות ונמסות בפה.

כריסטופסומו – Christopsomo – “לחם המשיח”, לחם מתוק עם תבלינים ופירות יבשים.

ואסילופיטה – Vasilopita – עוגה שמוגשת בערב השנה החדשה. מטמינים בתוכה מטבע, ומי שזוכה שהמטבע יפול בחלקו, מובטח לו שיזכה בשנה טובה ושופעת שמחה ובריאות.

לצד כל אלה, בכל אזור ביוון תמצאו גם את יינות המקומיים מיקבי הסביבה, וכמובן ציפורו שמחמם את הלב והנשמה, שרק לאחרונה סיימו לזקק אותו.

רוח החג: מה חוגגים ומתי הכל סגור?

עונת החגים ביוון מתחילה ב-6 בדצמבר, לרגל יום החג של ניקולאס הקדוש (אותו אגיוס ניקולאוס שהזכרתי בהרחבה למעלה), ונמשכת עד חג ההתגלות (האפיפאניה) ב-6 בינואר. מה מצפה לכם בימים הקרובים?

24 בדצמבר – ליל כל המשאלות.

זו מסורת שאופיינית יותר לפסחא, אבל היא כל כך יפה שהתגלגלה בצורות שונות גם לתקופת החגים. המועד המדויק משתנה בין האזורים השונים של יוון. נהוג להתכנס בכיכר מרכזית או על חוף הים, להפריח בלוני נייר זוהרים אל השמיים, וכמובן לבקש משאלות. בכל מקום בו תהיו, פשוט בררו במלון לגבי המיקום והתאריך המדויק.

25-26 בדצמבר – חג המולד

היום הזה מוקדש ללידתו של ישוע. משפחות מתאספות בכנסיות לטקסי תפילה חגיגיים בבוקר, ואחריהם יושבים לארוחת חג גדולה. זהו יום של משפחתיות, נתינה, והבעת תודה.

למשך היומיים הללו הכל יהיה סגור – מוזיאונים, אתרים היסטוריים, חנויות, שווקים וקניונים. התחבורה הציבורית תצטמצם מאוד, ורק המסעדות, הברים ובתי הקפה יהיו פתוחים.

31 בדצמבר – ערב השנה החדשה

בערב זה חוגגים את חגו של אגיוס ואסיליס (ואסיליס הקדוש). הילדים שרים "קאלנטה" – מזמורי חג שמביאים מזל טוב, והמשפחות עורכות סעודה חגיגית שבמרכזה חיתוך הוואסילופיטה והציפיה למטבע הטמונה בתוכה.

בחצות, כשהשנה החדשה נכנסת, משפחות רבות ינפצו רימון ויחזו בגרעיניו המתפזרים סביב, מתוך אמונה שככל שיתפזרו יותר גרעינים, כך יזכו לברכות ולשפע רב יותר.

החנויות ייסגרו החל מהצהריים ואם אתם חושבים שתרצו לצאת בערב, הזמינו מקום כבר מעכשיו כי המסעדות יהיו מלאות!

1 בינואר

החנויות יהיו סגורות, טברנות, ברים ובתי קפה יהיו פתוחים (חלקם ייפתחו מעט מאוחר). כדאי להזמין מראש מקומות לארוחת צהריים בטברנות משום שהיוונים נוהגים לצאת לארוחות משפחתיות ביום הזה. שימו לב שגם התחבורה הציבורית תהיה מצומצמת יחסית, חשוב לוודא מראש מה עובד ומה פחות.

2-8 בינואר

הרבה יוונים אוהבים לקחת חופש בשבוע הזה. רוב העסקים המשרתים לקוחות, כגון מסעדות וחנויות, יהיו פתוחים. גם התחב"צ תעבוד, משרדים יהיו לרוב סגורים. אם יש לכם עניינים פורמליים, זה לא ממש הזמן להסדיר אותם.

6 בינואר – חג ההתגלות (אפיפניה)

זהו יום מיוחד המסמל את טבילת ישוע בנהר הירדן. בכפרים ובעיירות החוף נוהגים לערוך טקסי ברכת מים, בהם הכומר משליך צלב למים, והנועזים שבחבורה צוללים למים הקרים ומתחרים ביניהם מי יחזיר את הצלב ליבשה. זהו גם יום ההולדת שלי ובאופן מפתיע גם יום השם של כל מי שנקראים פוטיס או פוטיני (שמות שמשמעותם אור), וגם, תתפלאו, של יוונים ששמם ג'ורדן. גם ביום הזה כל החנויות יהיו סגורות.

אורות ונצנצים: איפה תרגישו את רוח החג במיטבה?

הערים הגדולות מקושטות, מוארות ויפות יותר מהרגיל, ועם זאת מי שמצפה לקישוטי כריסטמס כמו בלונדון ובניו יורק, כמו גם לג'ינגל בלז ועוד שירי חג מוכרים, עשוי להתאכזב.

מומלץ לחפש את שוקי חג המולד ועוד אתרים שזכו לקישוטים יוצאי דופן. לדוגמה:

אתונה
  • ברובע גאזי, חפשו את The Christmas Factory – פארק שעשועים לכל המשפחה (בדגש על צעירי המשפחה).
  • בכיכר סינדגמה מציבים מדי שנה עץ אשוח בגובה 20 מ', שמגיע כל הדרך מיערות האשוחים של חלקידיקי ומתקשט באורות צבעוניים. לאורך כל היום מנגנים מוסיקה להנאת העוברים ושבים.
  • בפיראוס, מרכז התרבות של קרן סטאוורוס ניארכוס מציע קונצרטים חינם ופותח גם את רחבת ההחלקה על הקרח המסורתית שלו.
  • הקפה הפופולארי Little Kook תמיד מקושט בהגזמה, ובעונה הזאת הקישוטים מותאמים לתקופת החגים.
סלוניקי

כיכר אריסטוטלוס תהיה חגיגית ומוארת במיוחד, וכמוה עוד רחובות במרכז העיר.

טריקלה

העיר טריקלה, בדרך למטאורה, מארחת את אחד ממתחמי חג המולד הקסומים של יוון. הפארק החגיגי יישאר פתוח עד 5 בינואר והוא כולל מגוון אטרקציות, כולל מבוך, משטח החלקה על הקרח ודוכני חג המולד, כולם על רקע אורות וקישוטים מסנוורים.

מה עושים בערים הגדולות בחגים, כשהכל סגור?

מזמינים מראש מקומות במסעדות

אחרת לא יהיה לכם מקום! אינכם חייבים להיצמד לרשימת המסעדות שהומלצו ע"י גולשים ישראלים אחרים. ממליצה בחום לפתוח מפות גוגל ולסמן לעצמכם מסעדות בסביבה הקרובה. אני סומכת בעיניים עצומות על כל מסעדה שיש לה למעלה מ-100 דירוגים וציון לפחות 4.5.

בדרך כלל אני ממליצה להתייעץ עם אנשי המלון בו אתם מתארחים, אבל בתקופת החגים זה עלול להיות מאוחר מכדי להשיג מקום.

הולכים לטייל בשוקי חג המולד שאמורים להיות פתוחים גם בחג עצמו

ראו התייחסות לכך בפוסט זה למעלה.

בודקים אם יש בעיר מדריך ישראלי שעושה סיורים בחג.

בקבוצות השונות של אתונה וסלוניקי בפייסבוק יש פרסומים של מדריכים שונים, בידקו והירשמו למה שמתאים לכם. מאחר שלא השתתפתי בסיור כזה, אני לא יכולה להמליץ מניסיון אישי.

בוחרים לטייל באזורים הפתוחים תמיד

ברחובות המסחריים הכל יהיה סגור למעט המסעדות, ובאופן אישי אני לא נהנית מטיול בין חנויות סגורות. עניין של טעם. הטבע לעומת זאת, בהינתן מזג אוויר טוב, הוא תמיד שופע ונדיב.

אזורים פתוחים באתונה
אזורים פתוחים בסלוניקי
  • הטיילת הארוכה, בה ניתן ללכת ברגל, לרכוב על אופניים עו על קורקינט.
  • מחוץ לעיר: אפשר לנסוע ליום טיול בטבע, למשל באזור האולימפוס או אגם קרקיני.
ואם יש גשם?

לא יודעת מה אתכם, אני עפה על ימים גשומים שבהם אני יכולה לשבת בחוסר מעש באיזה בית קפה או בבר נחמד, לקרוא, לדבר, סתם להיות.

הטיפ הכי חשוב לעניינו זה: תמיד העדיפו מלון עם לובי שנעים לשבת בו יחד, אם אתם אוהבים ספא אז בחורף העדיפו מלון עם ספא, וכמובן דירה מרווחת שתכיל את בני ובנות המשפחה. כשמזג האוויר אינו מאפשר לצאת החוצה, המרחב הפנימי יתן לכם מרווח של הנאה משותפת.

כמה טיפים אחרונים

חג המולד ביוון הוא זמן של חמימות, אהבה ומשמעות.

אם כבר החלטתם לנסוע, שימו לב שאתם יודעים מה פתוח ומה סגור בכל אחד מימי השהות שלכם.

מומלץ לבדוק את האתרים הרשמיים בערים בהן תבקרו והכי טוב, תמיד, להתייעץ עם אנשי המלון בו אתם מתארחים. חזקה עליהם שהם מכירים את מה שקורה בסביבתם הקרובה הרבה יותר טוב מכל אחד אחר.

חג המולד וחגיגות השנה החדשה ביוון הם רק חלק מהפנינים התרבותיות והחוויות הייחודיות שהמדינה הזו מציעה. אם התחברתם לקסם של המסורת, לריחות המאכלים ולסיפורים שמאחורי הדמויות, אני מזמינה אתכם להמשיך לגלות עוד על התרבות היוונית ועל יעדים נוספים מרחבי העולם. באתר שלי מחכים לכם עוד סיפורים מרתקים, טיפים שימושיים ותובנות שיפתחו לכם צוהר לעולמות חדשים.

זה גם הזמן להתחיל לתכנן את טיולי האביב שלכם, ואני מזמינה אתכם לצלול לתוך התוכן העשיר ולהיעזר בו וגם בי לצורך התכנון המפורט.

העולם מחכה לכם, ואני כאן כדי לעזור לכם להכיר אותו לעומק.

תודה לעמית דונסקוי "השפית והטייס" על הסיוע בהכנת הכתבה.

סוד הטיול המושלם: תכנון טיולים ליוון

לשתף זה חלק מהכיף
תוכן עניינים

אהבת? יש לי עוד סיפורים מעניינים.

יש טיולים והרצאות שמתמלאים עוד לפני שאני מספיקה להגיד "קלימרה".

שווה להירשם לניוזלטר שלי.
דילוג לתוכן