בסרט "החתונה היוונית שלי", ניה ורדלוס מביאה הביתה בחור שלא זו בלבד שאינו יווני, הוא גם לא אוכל בשר. כשהיא מפגישה אותו עם משפחתה בפעם הראשונה ולאביה נודע שהבחור לא אוכל בשר הוא מגיב בצהלה: אין בעיה, אני מכין כבש!
רוב היוונים לא מבינים את ההימנעות ממזונות כאלה ואחרים. פה אוכלים מה שיש, ומה שיש הוא בשפע וטרי וטעים, אז למה לוותר על כל הטוב הזה? ולמרות שמאוד אוהבים פה בשר ודגים, המטבח היווני מלא אפשרויות טעימות לטבעונים ועוד יותר מזה לצמחונים.
חשוב להדגיש כי ברוב המקומות, אין טעם לצפות להימצאות תחליפים. חומרי גלם שאינם שייכים למקום פשוט לא ייכנסו למטבחי המסעדות (אלא אם מדובר במסעדות לא יווניות ואליהן אני לא מתייחסת בפוסט הזה).
בבתי הקפה בערים הגדולות יש סיכוי טוב למצוא חלב ממקור צמחי, מחוץ לערים זה עניין של מזל.
אז מה להזמין במסעדה יוונית אם אני טבעונית? הנה כמה מנות שיגוונו עבורך את התפריט ויאפשרו לך ליהנות משפע טעמים ומרכיבים.
מנות שמגישים כמעט בכל מסעדה
דומטס סלאטה (סלט יווני בלי פטה – Ntomates Salata)
אם אתם אוהבים את ההרכב המתפצח בפה של הסלט היווני (עגבניות, מלפפונים, פלפל ירוק, בצל סגול וזיתים), אבל רוצים לקבל את זה בלי גבינה, בקשו סלט עגבניות. זה הקוד שמשמעותו "בלי גבינה".
ימיסטה (עגבניה או פלפל ממולא – Yemista)
ודולמדאקיה (עלי גפן או כרוב ממולאים – Dolmadakia)
ליוונים יש שתי מילים שונות לתאר ממולאים. "ימיסטה" הם ירקות שממלאים אותם באורז עם ירקות. "דולמדקיה" הם עלים שמגלגלים אותם, כמו כרוב או עלי גפן.
ימיסטה היא מנה שברוב המסעדות תהיה עשויה מעגבניות ופלפלים, טבעונית לגמרי, אך תמיד כדאי לוודא שאכן כך מכינים אותה במקום בו התיישבתם. אגב, כאשר ממלאים קישואים, גם זה ייקרא ימיסטה אך לרוב יש בזה בשר.
כרוב ממולא לרוב יהיה עם בשר, עלי גפן ממולאים עשויים להיות כך או כך.
ייגאנטס (שעועית ענק אפויה ברוטב – Yigantes)
עוד אחד המעדנים החביבים עלי במיוחד. היוונים אוהבים שעועית בכל הצורות, וזו אחת האהובות ביותר. יש תבשילי שעועית ברוטב המבוסס על עגבניות, ויש מקומות שמגישים את הגירסה של השעועית עם התרד שהיא נפלאה במיוחד.
פאסולאקיה (שעועית ירוקה)
עדיין עם השעועית – והפעם עם שעועית ירוקה ברוטב עגבניות. מאחר שזהו תבשיל שמוגש חם, יהיו מקומות שיציעו אותו לצמחונים או לטבעונים כתחליף לבשר. האמת, זה טעים מאוד, ועם אורז זו מנה משביעה של חלבון מלא.
מליצאנוסלאטה (סלט חצילים – Melitsanosalata)
כמספר הטברנות כך מספר הגירסאות של סלט החצילים היווני. משותף לכולן: חציל קלוי על הגריל, מתובל בשמן זית ושאר ירקות. אה, וכמובן, טעים!
חורטה (עלים ירוקים מאודים – Horta)
אין לי מושג מה זה העלים האלה, בכל פעם שאני שואלת אני מקבלת תשובות קצת אחרות, ומה שמשותף לכולן הוא "אלה העלים שאנחנו אוספים פה בהרים". עלים ירוקים, מאודים, מעט מרירים, מוגשים עם שמן זית ולימון וכמה שזה נשמע פשוט, זו תמיד תהיה אחת המנות הראשונות שאזמין לעצמי במסעדה יוונית. ואני לא טבעונית, כן?
פאווה (ממרח אפונה צהובה – Fava)
יש כאלה שקוראים לו "החומוס היווני", אבל בואו. החומוס שלנו הרבה יותר טעים משום שיש בו טחינה. ועם זאת, פאווה הוא אחד הממרחים האהובים, ובצדק: טעמו עדין ובשילוב עם לחם טרי, קצת בצל קצוץ וצלפים זהו מעדן משביע שנותן לנו את החלבון המלא שאנו זקוקים לו.
פאטאטס פורנו (תפוחי אדמה בתנור – Patates Fourno)
זה לא פורנו! זה Fourno שפירושו תנור. תפוחי אדמה עם שמן זית, לימון ואורגנו. רק תוודאו שלא הכינו אותם בתבנית יחד עם צלי בקר או טלה, ושהם לא שחו בשומן מן החי.
פאטאטס טיגניטס (צ'יפס – Patates Tiganites)
טיגניטס זה מטוגנים, והצ'יפס של היוונים ממכר! זה אחד המקומות האחרונים שבהם מכינים צ'יפס בשיטות הישנות: קולפים, חותכים ומטגנים במקום.
קולוקית'ו טיגניטס (קישואים מטוגנים – Kolokitho Tiganites)
אפשר לקרוא לזה גם "צ'יפס קישואים: פרוסות דקיקות של קישואים, מצופות קמח ומטוגנות בטיגון עמוק. עם קצת מלח ולימון זה מעדן ממכר ממש.
מנות שכדאי לבקש, אולי יהיה לכם מזל
המנות הבאות נהדרות אך משום מה אינן מוגשות בכל המסעדות. תשאלו, מה יש לכם להפסיד?
פסולאדה (מרק שעועית – Fasolada)
מלך המרקים היווני, מרק שעועית, פסולאדה. יש בו מכל טוב: שעועית, עגבניות, בצל, סלרי, גזר וכמובן שמן זית. יוונים רבים רואים בו את הסמל המובהק ביותר למטבח הביתי של אימא. למרבה הצער, מעט מדי טברנות מגישות אותו אבל תמיד שווה לנסות.
בריאם (גיבץ' – Briam)
טוב זה לא האמת גיבץ' אבל זה הדבר הכי דומה לו. פלפלים, עגבניות, חצילים, קישואים ותפוחי אדמה, אפויים בתנור עם שמן זית ועשבי תיבול. מעדן.
ספנאקוריזו (אורז עם תרד – Spanakorizo)
תבשיל עשיר מאוד שיותר נכון לקרוא לו "תרד עם אורז". האורז מבושל עד לדרגה שהוא מאוד רך, כמו ריזוטו אבל בלי הגרעין הקשה, מה שמעניק לתבשיל מרקם דייסתי. אל תטעו, הוא מאוד מאוד טעים.
סקורדליה (ממרח שום ושקדים – Skordalia)
תסתכלו בבקשה איך כתבתי את השם של הממרח האלוהי הזה באנגלית, כי כך יש לבטא אותו: במלרע, ועם קמץ באות דלת. זה מלא שום, אבל בשום אופן אל תחזרו על השיבוש הנפוץ בפי הישראלים, שמתחרז עם השם "קורנליה". מלבד שום יש בזה גם שקדים טחונים ופחמימה בצורת תפוחי אדמה או לחם מאתמול. במקומות שמגישים את זה, סביר להניח שתמצאו גם סלק מאודה (פאנדזארי) והשילוב בין הטעם העדין של הסלק לטעם העז של הסקורדליה הוא תענוג אמיתי.
מאניטריה (פטריות – Manitaria)
יש ביוון מגוון גדול יחסית של פטריות שגדלות בר, ויש מקומות שמתמחים בהגשת מאכלים שעשויים מהן. אחת מצורות ההגשה החביבות עלי היא פטריות צלויות פלומבה, בתיבול עדין.
רווית'יאדה (נזיד חומוס – Revithiada)
אני קוראת לזה נזיד ולא מרק, משום שזו מנה מאוד גדולה ומשביעה. זה מאכל שמקורו בכרתים, מכינים אותו מגרגרי חומוס שלמים עם שמן זית, לימון ועשבי תיבול והוא מאוד מאוד טעים.
במיאס (במיה – Bamies)
נכון שבארץ הבמיה היא רירית וסיבית? אז ביוון יש להם זן אחר, מוצלח מאוד, ללא התכונות המעצבנות של הבמיה שאנחנו מכירים מישראל. שווה לנסות.
אימאם (חציל ממולא בירקות – Imam)
סירות חצילים בתנור ומעליהן ערימה של ירקות קלויים, בעיקר עגבניות ופלפלים.
חורטופיטה (מאפה עם עלים ירוקים – Hortopita)
המאפים הכי פופולריים – במאפיות ובמסעדות – הם טירופיטה (מאפה גבינה) וספנקופיטה (מאפה תרד). בשניהם יש גבינות. חורטופיטה הוא מאפה שקצת מזכיר את הספנקופיטה, יש בו עלים ירוקים כגון תרד, מנגולד, עלי סלק ועוד, הוא לא אמור להכיל גבינה ולמרות זאת הוא מאוד טעים.
ומה בגזרת הקינוחים?
כתבתי כבר בפוסט אחר על הדברים המשונים, שלא לומר מפתיעים שיש במסעדות יווניות, ואחד מהם הוא שאין דבר כזה תפריט קינוחים. לכל מסעדה יש קינוח אחד שאותו היא מכינה, ולרוב מגישים אותו בסוף הארוחה אם תרצו או לא תרצו.
בין הקינוחים, יש גם כמה טבעוניים. אל תגלו לאף אחד, אבל אילו הייתי טבעונית הייתי מחפשת את הגלידריה הקרובה וקונה לעצמי סורבה, זה תמיד יותר טעים לי. אם בכל זאת תרצו לטעום, בבקשה:
מתוקים טבעוניים במסעדות
חלוואס (עוגת סולת על בסיס מים – Halvas)
היוונים מאוד אוהבים את העוגה הזאת, שעשויה מסולת, מים, סוכר וקינמון. הישראלים… פחות. הסיבה היחידה שאי מזכירה אותו, היא משום שזה קינוח מאוד שכיח במסעדות ברחבי יוון. כשיגידו לכם במסעדה "יש לנו חלוואס", אל תטעו ותחשבו שמדובר בחלווה. נסו פעם אחת, מקסימום תאהבו.
קרידופיטה (עוגת אגוזי מלך – Karidopita)
עוגה בחושה עם אגוזי מלך טחונים, תבלינים ותועפות סוכר. היא אמורה להיות טבעונית אבל יש מקומות שמכינים אותה עם ביצים, מומלץ לוודא לפני שמזמינים.
בקלאווה (כן, מה ששמעתם)
המטבח היווני מושפע מאוד מהמטבח הטורקי, והבקלאווה נכנסה לרשימת הקינוחים המוגשים במסעדות. זו אינה הבקלאווה הקריספית שאנחנו מכירים ואוהבים מהקונדיטוריות ביישובים הערביים בארץ. היא ספוגה בהרבה יותר סירופ ולכן גם הרבה יותר כבדה.
מתוקים טבעוניים בקונדיטוריות ובמקומות מתמחים
פסטלי – Pasteli
אלה השומשומיות הקריספיות, לעיתים מכינים אותן עם סוכר ולעיתים עם דבש. חטיף מתוק, טבעוני ונהדר. להשיג בכל קיוסק, חנות נוחות או סופר מרקט.
לוקומאדס – Loukoumades
סופגניות קטנטנות, לרוב מוגשות עם סירופ מדבש וקינמון אבל אפשר להסתפק באבקת סוכר. להשיג במקומות מתמחים בלבד.
לוקומי – Loukoumi
כך היוונים קוראים לממתק המוכר לנו כרחת לוקום. כשזה טרי, זה משובח. חפשו אותו בקונדיטוריות והתרחקו מהמוצרים הארוזים מראש.
שוקולד מריר עם שקדים – Sokolatakia me amygdalo – Vrahakia
עוד מעדן שאפשר להשיג רק בקונדיטוריות, שוקולד מריר איכותי מאוד עם שקדים קלויים. כל יחידה עטופה בנפרד בעטיפה מוזהבת, ומה שבפנים משול לזהב טהור. אזהרה, יש הרבה סוגים של שוקולדים עטופים בזהבים, תמיד תוודאו מה בדיוק אתם קונים. השם המדויק ביוונית הוא "סלעים קטנים של שוקולד מריר ושקדים" Σοκολατάκια με αμύγδαλο – βραχάκια.
אמיגדלוטה – Amygdalota
מרציפן נפלא, הממתק הייחודי לאי הידרה. אם במקרה מצאתם כזה בקונדיטוריה במקום אחר, תטעמו, זה נהדר.
קולוראקיה – Koulourakia
עוגיות יבשות מתובלות קלות, להשיג בכל קונדיטוריה.
קורביידס – kouraviedes
עוגיות שקדים נמסות בפה וממכרות, חלק מהמורשת שהיוונים אימצו מהטורקים. להשיג בכל קונדיטוריה משובחת.
ויש גם את הפוסט הזה שמומלץ מאוד לקרוא כדי לדעת למה לצפות בטברנה היוונית. קאלי אורקסי – Kali Orexi – בתיאבון!