אגם קרקיני

הקדמה

בלב מחוז מקדוניה המרכזית ביוון, כ-100 ק"מ צפונית לסלוניקי, שוכן האגם שהוא אחד האתרים המרהיבים והמרתקים ביוון, שעדיין נותר מחוץ למפת התיירות ההמונית. לא תיתקלו כאן בהמוני תיירים, ואם פתאום תיקרה בדרככם משפחה מטיילת המקומיים יפטירו ש"היום יום ממש עמוס כאן".

 

 

 

האגם, שנוצר בשנת 1932 כתוצאה מבניית סכר על נהר סטרימונאס (סטרומה. השם הזה משגע אותי אם כי לא הצלחתי למצוא קשר בינו לבין שמה של אוניית המעפילים שטובעה ע"י הסובייטים בים השחור ב-1942), הפך במרוצת השנים לגן עדן אמיתי לחובבי טבע, צפרים ומטיילים המחפשים חוויה אותנטית ובלתי אמצעית.

לפני הקמת הסכר, האזור סבל מהצפות חוזרו ונשנות שהפכו אותו לביצה טובענית ומוכת יתושים ומלריה. מקורותיו של הנהר מנקזים אגנים שונים בלא פחות מארבע מדינות: בולגריה, סרביה, צפון מקדוניה ויוון. אחרי שהנהר יוצא מן האגם הוא ממשיך לזרום לדרום מזרח ונשפך למפרץ סטרימונאס שבים האגאי, ממזרח לחצי האי חלקידיקי.

למרות היותו מעשה ידי אדם, האגם הפך במהרה למערכת אקולוגית עשירה ומגוונת, המהווה בית לכ-300 מינים של ציפורים, רבים מהם בסכנת הכחדה. האגם מוקף בהרי בלס (Belles) מצפון והרי קרוסיה (Kroussia) מדרום, ונוכחותו משלימה נוף מרהיב של מים, הרים ויערות.

שטחו של האגם מתרחב ומתכווץ בהתאם לעונה ולכמויות המים המזינות אותו, והוא נע בין 55 ל-85 קמ"ר. עומקו המירבי הוא כ-10 מטרים. המגוון הביולוגי העשיר כולל לא רק ציפורים, אלא גם 32 מיני דגים, יונקים כמו לוטרות ותנים, וכן מגוון עצום של צמחים ופרחי מים.

אחד המאפיינים הייחודיים של אגם קרקיני הוא נוכחותם של תאואי מים (בפאלו) – בעלי חיים עתיקים שכמעט נכחדו מהאזור, אך הושבו אליו בהצלחה והפכו לענף חקלאי ולאחד מסמליו של האגם.

מה עושים בקרקיני?

שיט באגם לצפייה מקרוב בציפורים

הדרך הטובה ביותר לחוות את האגם היא בסירה. השעות בהן הצפייה בציפורים היא המרהיבה ביותר הן בבוקר ולפנות ערב, וזו כשלעצמה סיבה טובה מאוד להקדיש לפחות לילה אחד לאזור, רצוי אפילו שניים. זה אזור שקל להתנייד בו ועם זאת הוא מזמין תנועה שקטה, איטית, כמעט בלתי מורגשת.

המקום הזה הוא גן עדן לצפרים, אבל לא רק. הכוכב המקומי הוא ללא ספק השקנאי הדלמטי, מין שהיה בסכנת הכחדה ופה הוא משגשג ופורח. הוא אחד ממיני השקנאים הגדולים שיש, נוצותיו אפרפרות ועל פי צבע הזפק שלו אפשר לדעת אם החלה עונת הרבייה: כשאין צורך למשוך בנות זוג, הוא צהוב בולט למרחוק. כאשר מתחילה עונת הזיווגים, הוא הופך לאדום-כתום בוהק.

האגם הוא בית – זמני או קבוע – גם לעשרות אלפי קורמורנים, שחפים, פלמינגו ועוד.

תוך כדי השיט, מגיעים לאזור בו המים רדודים למדי, כלונסאות משונות עומדות במים וביניהן מתוחים חוטים. שני דייגים בסירה שטוחת קרקעית האופיינית לסביבה והמכונה PLAVA מנופפים לנו לשלום. ניקוס מסביר לי כי תיחום השטח באמצעות הכלונסאות והחוטים נועד למנוע את טרף הדגים ע"י הציפורים. הם דגים פה קרפיונים, כמו באגם פרספה, הוא אומר לי, אבל שלנו הרבה יותר טעימים כי המים פה רוויים בחמצן. יש לי זיכרון טוב מהדגים של פרספה, ואם הוא אומר שכאן הם יותר טובים, אצטרך לחזור בהזדמנות ולטעום אותם.

לתיאום שיט ובניית יום סיור מותאם אישית, מומלץ לכתוב לניקוס בווטסאפ:  +30-693-611-6066

ביקור בחוות גידול תאואי מים (בפאלו)

לאחר השיט, ניקוס לוקח אותי אל הכפר שלו ומשם לחווה בה מגדלים בפאלו. הנוף פסטוראלי, ירוק ויפה. מהחווה אנחנו הולכים לנקודת תצפית נוספת על האגם, הנראה שונה מכל זווית. במרכז הכפר, ניקוס מזמין אותי לטעום מעדנים בקונדיטוריה שמכינה הכל מחלב הבפאלו. מסתבר שזה עניין מאוד גדול כאן.

רכיבה על סוסים או על אופניים

לא רחוק מהכפר קרקיני נמצאת חוות איכנילאטיס, ממנה אפשר לצאת לטיולי רכיבה ולראות את האגם מזווית נוספת. יצאתי לרכיבת שקיעה על הסוס, לאורן של קרני השמש האחרונות, ושלווה גדולה אפפה אותי תוך כדי הטיול. האגם נצבע ורוד. להקת פלמינגו ניצבת במים, בגדה הרחוקה. הסוסים רגועים ונינוחים, כך גם הכבשים באחו וכל הציפורים שהתכנסו ללינת לילה. מושלם.

סביב האגם ישנם מסלולי אופניים רבים, המאפשרים לחקור את הכפרים הציוריים והנופים המרהיבים של האזור. באיכנילאטיס יש גם אופניים להשכרה, מה שהופך אותה לבסיס נהדר למשפחות פעלתניות. חוות איכנילאטיס

צניחה חופשית

אין הרבה מקומות ביוון בהם ניתן לחוות צניחה חופשית. כחצי שעה מהאגם, Skydive Thessaloniki מציע צניחה חופשית אל מול הרי בלס המרהיבים. נראה אתכם מבדילים ממעלה מה שייך ליוון ומה לבולגריה. מיקום

טיולים רגליים

האזור מציע מסלולי הליכה רבים, מטיולים קלים סביב האגם ועד טרקים מאתגרים בהרי בלס.
בכל מקום בו תתארחו ישמחו לתת לכם מידע על המסלולים המתאימים ביותר לאופי ההליכה המועדף עליכם.

מנזר טימיוס המבשר בכפר אקריטוכורי

על מורדות הר בלס, משקיף אל אגם קרקיני, שוכן ההרמיטאז' הקדוש של טימיוס פרודרומוס (אחד מכינוייו של יוחנן המטביל – טימיוס פירושו "המכובד" ופרודרומוס הוא "המבשר").

מנזר זה הוא ביתן של כ-45 נזירות שמקבלות את פני המבקרים בו באופן ידידותי במיוחד. זהו אתר רחב ידיים, בנוי בסגנון ביזנטי. יש בו כנסייה גדולה יחסית למנזרים מבודדים, שטחה כחצי דונם, ומה שמעניין בה הוא היותה העתק מדוייק של הקתוליקון מהמאה ה-10 במנזר הקסנופון על הר אתוס. מאחר שנשים אינן יכולות לבקר בהר אתוס, המקום מעניק הזדמנות נדירה לחוות את הסגנון האדריכלי והאווירה הרוחנית של מנזר אתוני. בכנסייה אין כלל נורות חשמל. הנברשות האדירות מיועדות לנרות בלבד, ובעת ביקורי במקום הנזירות עוסקות בהתקנת הנרות במעמדים היעודיים להם. אחרי שאני מתפעלת מהיופי של המקום הן שואלות אותי אם כבר שתיתי קפה. אל תתביישי, הן מאיצות בי, לכי לבניין הראשי ותתכבדי, האחיות שלנו מחכות לך שם. בבניין הראשי יש מטבח רחב ידיים וחדר אוכל ענק. ליד שולחן גדול יושבת אם המנזר ומשוחחת עם שני נזירים גברים ועם עוד ארבעה יוונים שבאו לבקר. הנזירים מדברים עם הנזירה על אורח החיים במנזר הזה ומשווים בין החיים בו לבין המנזר שהם באו ממנו. השיחה ידידותית וקולחת, הם מרבים לצחוק, וכשהם מבחינים בי הם מזמינים אותי לשבת איתם בתנועה רחבה. אני מביעה באוזניהם את התפעלותי משמחת החיים שהם מפגינים, והם מחייכים אלי בחזרה ואומרים, כן, אוריאה פריאה (חבורה עליזה). הם לא עושים מעצמם עניין ואיך אין בהם טיפת התנשאות – לא כלפי הנזירות ולא כלפי האורחים מבחוץ. ביקור מעורר מחשבה. מיקום

המרחצאות החמים ועוד מעיינות יפים בטבע

כחצי שעה נסיעה מהאגם, בכפר היפה אנגיסטרו, יש מרחצאות חמים נעימים במיוחד.
הם ממוקמים במלון הנושא את השם המקורי Hamam Hotel, מציעים חדרי מרחצאות בגדלים שונים והמים החימים נעימים במיוחד. כניסה: 7 יורו לאדם.

לא רחוק משם, Angistro Springs – מקום יפה בטבע עם מים זורמים צלולים.

הכפר אנו פוריה

על מדרונות רכס הרי בלס הגבוה שקו פרשת המים שלו הוא הגבול בין יוון לבולגריה, כפר יפה עם גגות אדומים ונוף מרשים לכיוון העמק והאגם. טברנות, בתי קפה ומלונות סימפטיים. שווה לחפש את קואופרטיב הנשים ולטעום מהמטעמים שהן מכינות.

איפה ישנים בסביבה

Limnaio Guesthouse

מלון בוטיק קטן ונעים מאוד, מעוצב בסגנון מסורתי, הממוקם בכפר חריסוחוראפה (Chrisochorafa) על גדת האגם. נוח, קרוב לבתי קפה ומסעדות במרכז הכפר וכן לאטרקציות מרכזיות. זהו המלון בבעלותו של ניקוס, איש האגם שלקח אותי לסיור בסביבה ושבהמשך אספר עליו בהרחבה.

איכנילאטיס

חוות הסוסים אותה הזכרתי מוקדם יותר היא גם גסט האוס רחב ידיים, נעים ושקט. החדר, כמצופה, צנוע, לא גדול, נעים ונקי, קצת מזכיר לי צימר בקיבוץ. זה מלון נהדר למשפחות, מלבד סוסים יש בו אופניים שתענוג לרכוב עליהם בדרכים המקיפות את האגם, חץ וקשת ולבעלים יש גם סירה שבה יוכל לקחת אתכם לשיט באגם. במקום מגישים גם ארוחת בוקר, אך נאלצתי לצאת מוקדם ולא הספקתי לבחון את איכותה.

Oikoperiigitis Guesthouse

אכסניה משפחתית מסורתית וחמימה בכפר קרקיני, המציעה חדרים נוחים ונוף מרהיב לאגם.

Erodios Hotel

מלון מודרני יחסית בכפר לית'וטופוס (Lythotopos), המציע חדרים מרווחים ונוף פנורמי להרים ולאגם. יש בו גם בריכה וזה יתרון משמעותי בחודשי הקיץ, בייחוד למשפחות עם ילדים.

To Xilino Chorio

מלון נעים מאוד בכפר היפה אנגיסטרו, במרחק קצר מן המעיינות החמים (כחצי שעה מן האגם, בהרים על גבול בולגריה).

איפה אוכלים בסביבה

מאינדאני (בכפר קרקיני)

בשיחה מוקדמת, תיאודורוס שאצלו התארחתי המליץ לי לאכול במסעדה "מאינדאני" בכפר קרקיני, והביקורות בגוגל מחזקות את המלצתו. אלא שמוקדם מדי, המסעדה עדיין לא פתוחה לארוחת ערב, ואני משאירה את ההמלצה מבלי שבדקתי אותה בעצמי ומתיישבת בחצר היפה של מסעדה מקומית אחרת.

איקופריאיגיטיס (בכפר קרקיני)

בכל פעם שאני מתלבטת איפה לאכול אני צוחקת על עצמי: הרי בסוף אני מזמינה תמיד סלט יווני ועוד משהו מהגריל, מה זה בכלל משנה מה הציון של המסעדה בגוגל? תוך כדי הארוחה באיקופריאיגיטיס (סלט יווני וביפטקי, והכל טעים לי, נו מה) אני מחפשת נקודות עניין קרובות בגוגל ומוצאת שבמרחק שתי דקות נסיעה יש מקום יפה על שפת האגם, עם שם שנראה כאילו אינו שייך לכאן: בפאלו ביל. אבל הוא שייך גם שייך, משום שבאזור האגם יש חוות לגידול בפאלו ובכל מקום בסביבה מתגאים בתוצרת של הבפאלו, שהחלב שלו נחשב לקל לעיכול יותר מחלב פרה.

בפאלו ביל

סמוך לשעת השקיעה, השקט כאן מחריש אוזניים. קורמורנים מתאספים ללינת לילה, האגם נצבע ורוד, אני יושבת על בירה ומקשיבה לשקט הזה. מגישים פה ארוחות קלות והרגע סיימתי לאכול, אבל איזה מקום מושלם לסיים בו את היום. או להתחיל. או גם וגם.

To Xilino Chorio

זו תופעה מאוד שכיחה ביוון, מלונות שיש להם מסעדה מעולה צמודה. כך גם כאן, במלון אותו הזכרתי בכפר אנגיסטרו.

 

 

 

 

 

 

 

תוכן עניינים
טיולים נוספים

אגם קרקיני

      האגם, שנוצר בשנת 1932 כתוצאה מבניית סכר על נהר סטרימונאס (סטרומה. השם הזה משגע אותי אם כי לא הצלחתי למצוא קשר בינו

דרום ומרכז האי אוויה

חלקו הצפוני מאופיין ביערות אורן ובעצי דולב, בחלקו המרכזי יש ערמונים ואגוזי מלך, ואילו בדרומו יש בעיקר אלונים. החופים קטנים ואינטימיים, עיירות החוף בתוליות במובן

מצובו וסביבתו

גיאוגרפיה מצובו הוא כפר שתושביו הם וולאכים, שהגיעו אי אז, החל מהמאה התשיעית, מרומניה בעקבות עדרי הצאן שלהם. הוא התפרסם בזכות האוויר שלו – 1,100

יש טיולים והרצאות שמתמלאים עוד לפני שאני מספיקה להגיד "קלימרה".

שווה להירשם לניוזלטר שלי.
דילוג לתוכן