כמה שאני אוהבת את יוון בסתו!
לשמחתי הרבה, כל טיולי הסתו ליוון בהדרכתי מובטחים (חלקם אפילו מלאים) ואני יכולה להתפנות לתת כמה עצות טובות, של בעלת ניסיון, למטיילים בתקופת החגים. בונוס: מידע על אזורי השלכת היפים ביותר במדינה.
לצפון, לדרום או לאיים?
הסתו הוא עונה מצויינת לטיול ביבשת, פחות מתאימה לאיים.
בהתלבטות בין הצפון לדרום, יש לי המלצה אחת: התחילו מהזמנת הטיסות! אין לתאר את ההבדלים בעלויות הטיסות, לפעמים יותר זול לטוס לסלוניקי ולפעמים לאתונה. הזמינו את הטיסות המתאימות לכם ביותר ולאחר מכן תכננו את הטיול בהתאם: מסלוניקי תכננו טיול בצפון, מאתונה תכננו טיול לדרום או למרכז יוון.
כמה ימים?
כל פרק זמן של ארבעה ימים ומעלה מאפשר לתכנן טיול יפה ביוון. ההמלצה שלי היא תמיד להתחיל מהזמן העומד לרשותכם ולבנות תוכנית מתונה, שתאפשר לכם ליהנות מכל אזור במקסימום, בקצב המתאים לכם. ככל שהטיול יותר קצר, אני ממליצה להישאר במרחק של עד שעתים וחצי משדה התעופה. ככל שהוא יותר ארוך, הוא יכלול אזורים נוספים. כשאני בונה מסלולים בתשלום, התוכנית כוללת המלצות מאוד מפורטות – כמה לילות להקדיש לכל אזור, היכן כדאי לישון, טברנות ואטרקציות מומלצות וכל מה שיעזור לכם ליהנות מהטיול שלכם מעל ומעבר לציפיות.
באילו אזורים להתמקד?
יוון חווה פריחה תיירותית בקרב הישראלים, עד כדי כך שאזורים שעד לפני שנתיים-שלוש היו מוכרים למעטים בלבד, נכנסו לרשימות המשאלות של מטיילים רבים. תופעת לוואי של הפריחה המבורכת הזאת היא תחושת פומו מוגזמת לגמרי ורצון לתפוס את המרובה ולהגיע בטיול אחד, למשל, גם לפיליון, גם לזגוריה, גם לצומרקה וגם לאולימפוס, וזו רק דוגמה.
אחרי שהזמנתם טיסות, והן מכתיבות לכם אם לטייל בצפון או בדרום, הכלל הבא הוא לקחת בחשבון שבסתו יש פחות חופים פעילים והטיול יתמקד יותר במסלולי טבע בהרים, בכפרים ובעיירות. אם, לדוגמה, שמעתם על טולו בפלופונז שהיא עיירת נופש מקסימה, וממש בא לכם לנסוע אליה, אתם צודקים! אבל חכו עם זה לקיץ, כי טולו היא עיירת חוף. בסתו מוטב לבלות בנאפפליו, בארקדיה ובמאני, למשל.
מזג האוויר: הסתו ביוון משוגע, אבל אין סיבה לחשוש מפניו.
מצד אחד, הטמפרטורות צונחות והאוויר הרבה יותר נעים. כיף לטייל ברגל, בין אם זה בטבע או בעיירות היפות. אינכם צריכים לחשוש ממלון ללא מזגן או ללא בריכה, הרי ממש לא תזדקקו להם, באחריות.
מצד שני, זוהי העונה של סופות גשמים שעלולות לשבש דרכים ומסלולי טיול. כפי שכתבתי, אין סיבה לחשוש. אם סופה כזו מתרגשת במשמרת שלכם, עיקבו אחרי האזהרות המקומיות, התייעצו עם המקומיים לגבי נתיבי נסיעה ונהגו בזהירות.
חופים הם לפעמים (אבל לא עכשיו)
יהיו ימים בהם תוכלו לטבול בים, אבל כאמור, לא מומלץ לבנות סביב זה את הטיול. מרבית החופים ייסגרו באמצע ספטמבר, והמשמעות היא שלא יהיו בהם שירותי חוף כגון מציל, כסאות ושמשיות. המלצה אישית: אם אין מציל, היכנסו אך ורק לים ללא גלים, כמו למשל במפרץ הסגור של אוויה, במפרצים הקטנטנים והסגורים של הפלופונז וכו'. עניין של בטיחות ובטחון. הביאו מחצלות וכסאות חוף (אפשר לרכוש בזול בג'מבו) והביאו גם משהו לנשנש ולשתות כי לא יהיה לכם איפה לקנות.
ראפטינג? קניונינג? כן!!!
אטרקציות משולבות מים ימשיכו להיות פעילות. הזרימה בנהרות תהיה חלשה יותר אבל זה לא אמור להטריד אתכם. כל החברות שמפעילות את האטקרציות הללו יספקו לכם חליפות שישמרו היטב על חום גופכם ומניסיון, הפעילות תהיה כיפית ומענגת.
איפה השלכת הכי יפה?
בערך אחרי שנגמרים החגים מתחילה השלכת. הזמן המומלץ הוא לרוב בין אמצע אוקטובר לסוף נובמבר. הידעתם? השלכת אינה מושפעת מהירידה בטמפרטורות או מהופעת הגשמים, אלא מהתמעטות שעות האור, ולכן ניתן לחזות בדיוק רב יחסית מתי היא תהיה בשיאה.
כדאי להתאים ציפיות: גם בסתו, רוב מדרונות ההרים ביוון יהיו צבועים יותר ירוק מאשר צבעי שלכת, משום שהעצים ירוקי העד רבים יותר מאשר הנשירים. כמו כן, לא כל העצים יעמדו בשלכת באותו הזמן.
יחד עם זאת, אפשר לראות צבעי שלכת יפים מאוד במקומות בהם יש ריבוי עצים רחבי עלים. הנה כמה רעיונות לצביעת טיולי הסתו שלכם בצבעי שלכת מרהיבים:
זגוריה
מרבית הצמחייה בחבל זגוריה היא ים תיכונית, ואת הטון בשלכת נותנת אלת המסטיק באדום על מדרונות ההרים, והדולב בצהוב, כתום וחום בערוצי הנחלים. לעיתים תמצאו פה ושם אלונים בשלכת, אולם רוב האלונים הם ירוקי עד.
פלופונז
הפלופונז הוא ענק והצמחייה בו משתנה מאוד בין האזורים.
בדרך בין ויטינה ללגאדיה תוכלו לחזות בשלכת מרהיבה באדום-ורוד.
ברכס פרנונאס, סביב הכפרים וואמוואקו ופולידרוסו, תוכלו ליהנות מיערות הערמונים הנצבעים זהב וחום.
בפלאניטרו, חורשת הדלבים היפהפיה נצבעת בגוונים של צהוב, כתום וחום.
למידע על צפון הפלופונז
למידע על דרום הפלופונז
האולימפוס
על מורדות האולימפוס, וגם ברכס פייריה, העץ הנותן את הטון הוא האשור. הוא רחב העלים היחיד שצומח בגבהים שבהם רוב העצים האחרים הם מחטניים ירוקי עד. בסתו הוא מעניק למדרונות ההרים גוונים של צהוב וכתום בהירים.
חצי האי פיליון
החלק המערבי של חצי האי מאופיין בצמחייה ים תיכונית, ככל שעולים במעלה ההר מתחילים לפגוש את עצי האשור ואלה יהיו תמיד הראשונים להפוך את צבעם מירוק זוהר לצהוב חגיגי של סתו. בירידה לכיוון מזרח, שולטים עצי הדולב והערמון הגדלים בר. כאן, בניגוד לאזורים אחרים ביוון, יגיעו עצי הערמון ממש עד גובה פני הים, בזכות מיקרו אקלים ייחודי לאזור. בייחוד בחלקו המזרחי של חצי האי, יש חלקות חקלאיות מעובדות ולכן לא נדיר לפגוש בו גם עצי דובדבן, תפוח, תאנים וגפנים, כולם בשלכת מרהיבה. החופים בפיליון אינם פעילים בעונה הזאת ומי שמגיע לאזור יוכל ליהנות מטיולים רגליים בנופים המשגעים. לדף המידע של פיליון
אוויה
בצפון אוויה, באזור בו גדלות התאנים, השלכת הצהובה עמוקה שלהן מטריפה את הדעת;
במרכז, על הר דירפי, ההר הגבוה באי, יש יערות ערמונים מרהיבים ושפע עצי אגוז מלך, שהשלכת שלהם נפלאה.
בדרום האי שולטים האלונים, וביניהם כאלה שצובעים בזהב את האזורים ההרריים.
עצים ואזורים נוספים
ביערות הממוקמים בגובה נמוך ובעיקר לאורך גדות נחלים ונהרות, נמצא גם צפצפות בצהוב בהיר.
פגשתם שלכת מרהיבה במקומות אותם לא הזכרתי? התפעלתם מעצים ששכחתי לציין? מוזמנים לכתוב לי בתגובות ואעדכן את הפוסט בהתאם.
מה לארוז?
ככלל, אירזו קל! חולצות קצרות ליום, חולצות ארוכות לערב, מעיל חם וקל כמו יוניקלו, מעיל גשם, צעיפים, כובע, נעליים נוחות להליכה בטבע (גם נעלי ספורט טובות יעשו את העבודה).
לעוד רעיונות ומידע בשפע על האזורים השונים, מוזמנים לבקר כאן
טיולי הסתו בהדרכתי מובטחים, אשמח לראותכם!
טיול לצפון יוון: יוון ההררית מת'סלוניקי לאתונה, בסוכות. היציאה מובטחת!
טיול ליוון: סוף שבוע בעקבות לאונרד כהן, באי הידרה. היציאה מובטחת!
שיהיו טיולים שקטים, והכי חשוב, שכולם יחזרו בשלום לבתיהם, החטופים והמפונים והחיילים.