אורלי פינקלמן

חבל צומרקה

הקדמה

חבל צומרקה פראי יותר ומטוייל פחות מחבל זגוריה. יש יתרון למי שמגיע אליו ברכב 4*4, שמאפשר ירידה לדרכי עפר והגעה לנקודות נוף מרהיבות. יחד עם זאת, גם ברכב רגיל תוכלו ליהנות מאוד מהטיול. הכבישים טובים, גם כשהם צרים ומפותלים. מאחר שמדובר באזור הררי מאוד, שהדרכים בו מפותלות והנסיעות ממושכות, מומלץ להגיע אליו רק אם יש לכם לפחות 3 לילות לשהות בו וליהנות ממנו בנחת. תודה לאיילה ואלון רביב, שנסעו לצומרקה וחזרו עם ערימת המלצות מועילות שתוכלו למצוא כאן.

אתרים, כתבות ומקורות מידע מומלצים

כתבה על חבל צומרקה, באתר גו-טראוול

כתבה על טיול בין הכפרים של חבל צומרקה

בלוג מעניין על טיולים רגליים באזור צומרקה

הכתבות לעיל יתנו לכם רעיונות שימלאו בקלות 3-4 ימים. הדגשתי כאן עוד שני מקומות יפים מאוד שחיבבתי במיוחד.

איך מגיעים?

  • חדש! טיסות ישירות תל אביב – יואנינה. החל מ- 13/5/2023, בימים רביעי ושבת. נא להתעדכן באתר של Aegean Airlines או לפנות לסוכן נסיעות. אשמח להמליץ על סוכנת מעולה.
  • אם זמני הטיסות ליואנינה לא מתאימים, אזי הכי מומלץ להגיע דרך סלוניקי.
  • בעדיפות שלישית ואחרונה: דרך אתונה. הנסיעה מאתונה ארוכה מאוד ויש לתכנן את הטיול כך שיהיו עצירות ללינה בדרך (הלוך וחזור).

היכן להתמקם

הכפר Pramanta (פראמאנדה) ממוקם במרכז החבל, ובמרחקים לא ארוכים מדי ממנו תוכלו למצוא את האטרקציות המרכזיות. במרחק דקות ספורות של נסיעה ממנו, בכפר הקטנטן Tsopela (צופלה), תמצאו שני מלונות מומלצים (מניסיון של חברים שלי, לא מניסיון אישי שלי):

Orizontes Tzoumerkon Hotel Resort – מלון בוטיק יפהפה.

Anavasi Mountain Resort – מלון כפרי מומלץ בחום, במרכז הכפר. דינה, בעלת המלון, ידידותית ושופעת ידע ומידע על האזור.

איך מגיעים

אפשר להגיע בדרכים הראשיות, שהן קצרות יחסית. מיואנינה, מפרווזה, מאיגומניצה וכו'.

ואפשר לבחור את הדרכים הצדדיות, אלה שעולות מעלה מעלה אל מעברי ההרים הגבוהים ביותר, והנוף מעבר לכל עיקול דרך הוא עוצר נשימה.

דרך מומלצת במיוחד היא הדרך ממצובו, דרך מעבר בארוס (Mparos pass) ומשם אל לב ליבו של החבל, דרך Matsouki או דרך Kalarites. קחו את הזמן, (בנחת, עם עצירות מרובות, הדרך תארך לפחות שעתיים וחצי ממצובו. וודאו שיש ברשותכם מספיק שעות אור לפני שתבחרו בה). עיצרו בכל מקום בו בטוח לעצור, ותיהנו מנופים שהם בין הפראיים והיפים ביותר ביוון.

טיולים קצרים באזור

מנזר קיפינאס | Kipinas monastery

מנזר יפה ומרשים, הדבוק לצלע ההר. הביקור בו כרוך בהליכה קצרה מהרכב. מומלץ לברר שעות פתיחה. מיקום

מפלי קויאסה | Kouiassa waterfalls

מפלי קויאסה נמצאים ממש בקרבת הכביש המוליך ממנזר קיפינאס לכפר קלריטס, 4 דקות נסיעה בלבד מהמנזר לכיוון הכפר. מקום ששווה עצירה והליכה קצרה בשביל הסלול והמסומן היטב. המסלול קצר וקליל, לכל אורכו שומעים את המים הזורמים בשצף ואז – כעבור כעשר דקות הליכה – הפתעה! בית קפה בתוך טחנת קמח ישנה שבעבר הופעלה בכוח המים. ניתן ורצוי להמשיך עוד כעשר דקות אחריה, עד למפל שממנו כבר לא ניתן להתקדם הלאה. מקום מושלם להתרענן בו ביום חם וסתם ליהנות ממסלול יפהפה כשקצת יותר נעים.

ביקור בכפר קלריטס | Kalarites

אחר הכפרים היפים בצומרקה, כפר בבנייה מסורתית שניתן ליהנות משיטוט בין סימטאותיו, מישיבה בפלאטיה (כיכר הכפר) המוצלת ומארוחה קלה או כוס קפה.

טיול רגלי מקלריטס לסירקו | Kalarites – Syrrako

אחד ממסלולי ההליכה המומלצים הוא בין שניים מהכפרים היפים ביותר של חבל צומרקה: קלריטס וסיראקו. המסלול יפהפה אך מאתגר. הוא מתחיל בירידה תלולה מקלריטס אל הנחל המפריד בין הכפרים, ולאחר מכן עלייה לסיראקו. מיטיבי לכת יסיימו אותו בשעתיים, ואני תמיד ממליצה לא למהר, ללכת בנחת וליהנות מהדרך. בשני הכפרים יש טברנות ובתי קפה (רובם פתוחים רק בעונת התיירות). מומלץ להשאיר את הרכב בקלריטס ולתאם עם מישהו מהמקומיים שיבוא לאסוף אתכם מסיראקו כאשר תסיימו את המסלול. באתר "יוון והאיים" יש תיאור מדוייק של המסלול בין שני הכפרים.

המפלים של הכפר קטראקטיס | Kataraktis

אם נשאר לכם זמן, כדאי לשקול ביקור במפלים של הכפר קטראקטיס. לרוב, אינני ממליצה לחפש מפלים בטיולים – אלא אם המפל קרוב מאוד ולא דורש מאמץ גדול בהגעה. למה? כי בינינו, ליוון אמנם יש המון מה להציע, אבל אחרי שראיתם מפלים מרשימים בעולם, לא בטוח שתתרשמו מהמפלים היווניים, יפים ככל שיהיו. אלא מה? בכפר ששמו הוא "מפלים", והמפלים נגישים יחסית, והנסיעה לכפר לא אמורה לארוך יותר מ-45 דקות, בהחלט שווה לבקר וליהנות בהזדמנות מהדרך היפה.

פעילויות ואטרקציות

צומרקה מציעה מכל טוב – ראפטינג, קניונינג, טיולי הליכה במים – רק תבחרו.

הראפטינג בנהר אכלואוס, מאתגר וסוער יותר מזה של זגוריה, והוא מתאים לכל מי שאינו חושש להירטב ולכל מי שאינו חושש מקצת אקשן. שתי חברות שאף פעם לא מאכזבות אותי, הן Alpine Zone ו – Trekking hellas. חפשו בגוגל את הפעילות הרצויה, חובה לתאם מראש.

שתי מסעדות מומלצות

לרוב, אני לא ממליצה על טברנות, בשום מקום ביוון. למה? כי היוונים נותנים כל כך הרבה כבוד לאוכל מחד ולאורחים שלהם מאידך, שבאמת קשה לטעות. יחד עם זאת, על המקומות הבאים טברנה הזאת קיבלתי מספר המלצות שאני לא יכולה שלא לחלוק אתכם.

טברנה "צומרקה" | Taverna Tsoumerka

עליה שמעתי מאנשים שנשבעו לי שאחרי שאכלו בה פעם אחת, ואחרי שנהנו מהנוף לא פחות מאשר מהאוכל, לא הפסיקו לחלום על הפעם הבאה: טברנה "צומרקה" בכפר קריסטאדס (Kristades).

פראמאנדה רפיוג' | Pramanta reguge

בקתת מטיילים, בה תוכלו לשבת לקפה וליהנות מהנוף המדהים. מלבד הנוף, זוהי גם תחילתו של מסלול הליכה למפל קפאלובריסו, הגבוה ביותר בצומרקה. אבל אתם זוכרים מה אמרתי על מפלים, נכון? לא חובה, ועם זאת, תוספת נחמדה לאוסף החוויות. ההליכה למפל היא שעה לכל כיוון, ומומלץ לתזמן אותה לשעות אחר הצהריים, אז המסלול מוצל. מיקום הבקתה.

המידע עזר לכם? נהדר! זו הכוונה!

אם תרצו, יש גם שירות לתכנון טיולים בהתאמה אישית.

אם תחליטו לנסוע לאזור זה בלבד, הרי שיש בידיכם כמעט את כל המידע שתזדקקו לו.
אם, לעומת זאת, תרצו לשלב בין מספר אזורים, ולארגן את כמויות המידע העצומות לידע שיתן לכם טיול מדוייק,
המתאים לכם כמו כפפה ליד;
או אם תרצו לשאול שאלות כדי לדייק את המסלול שתבחרו –
מוזמנים ומוזמנות לקרוא על שירותי תכנון הטיולים שלי ולפנות אלי לתיאום פגישה. 

אענה בשמחה גם על כל שאלה לגבי הטיולים המאורגנים, בין אם הם בהדרכתי או לא.

 

תיהנו בטיול,

אורלי פינקלמן

תוכן עניינים
טיולים נוספים

דרום ומרכז האי אוויה

חלקו הצפוני מאופיין ביערות אורן ובעצי דולב, בחלקו המרכזי יש ערמונים ואגוזי מלך, ואילו בדרומו יש בעיקר אלונים. החופים קטנים ואינטימיים, עיירות החוף בתוליות במובן

מצובו וסביבתו

גיאוגרפיה מצובו הוא כפר שתושביו הם וולאכים, שהגיעו אי אז, החל מהמאה התשיעית, מרומניה בעקבות עדרי הצאן שלהם. הוא התפרסם בזכות האוויר שלו – 1,100

האי אוויה – בין הכי כחול להכי ירוק

דמיינו את הצירוף הבא: ירוק וכחול, ים פלטה, סירות דייגים, שקיעות מרהיבות וכפרים שרוב התיירים בהם יוונים – והנה קיבלתם את אוויה. מבחינה מנהלית, הוא

חצי האי פיליון

מזרח מול מערב הרכס מפריד בין הצד המערבי לצד המזרחי של חצי האי: מערב פיליון, האזור שפונה אל מפרץ פגאסיטיקוס ובו נמצאת העיר הראשית וולוס

יש טיולים והרצאות שמתמלאים עוד לפני שאני מספיקה להגיד "קלימרה".

שווה להירשם לניוזלטר שלי.
דילוג לתוכן